Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потегли от Киев за

...
Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потегли от Киев за
Коментари Харесай

Мисията на МААЕ тръгна към Запорожката АЕЦ

Мисията на Международната организация за атомна сила (МААЕ) потегли от Киев за Запорожката АЕЦ, с цел да оцени обстановката в централата и да откри непрекъснато наличие там , оповестиха от украинската компания " Енергоатом ", представени от Руската работа на Би Би Си.

" След шест месеца старания най-сетне тръгваме. МААЕ отива в Запорожката АЕЦ. Както знаете, имаме доста значима задача там - да оценим обстановката и да помогнем за стабилизирането й, доколкото е допустимо ", сподели шефът на МААЕ Рафаел Гроси на брифинг преди да отпътува от Киев.

Според него задачата възнамерява да остане в централата няколко дни и да беседва с личния състав, както и да сътвори непрекъснато посланичество в атомната електроцентрала .

Според ръководителя на МААЕ задачата е получила гаранции за сигурност както от Украйна, по този начин и от Русия : " Ние се насочваме към зоната на военни дейности, към окупираните територии. Това изисква ясни гаранции освен от Русия, само че и от Украйна. Имахме опция да получим тези гаранции. ".

Запорожката АЕЦ е под контрола на съветските военни от началото на март. Според " Енергоатом ". Това удостоверява и от личния състав, работещ там, съгласно Би Би Си.

През последния месец станцията постоянно е обект на обстрел, в който

Град Енергодар, прилежащ на Запорожката атомна електроцентрала, е е също непрекъснат обект на обстрели , а суматохата измежду локалното население пораства, защото съветските военни не им разрешават да изоставен, сподели кметът на града Дмитрий Орлов пред Радио " Свобода ".

Според неговите оценки Енергодар, където преди войната са живели 53 хиляди души, е изоставен от към половината от жителите му. Повечето от чиновниците на Запорожката АЕЦ към момента живеят там.
 Украйна решена задачата на МААЕ да стигне до Запорожката АЕЦ
Украйна решена задачата на МААЕ да стигне до Запорожката АЕЦ

Отново Киев упрекна Русия в провокации на рисково място
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР